Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Tidsåtgång för styrelsearbete

2009-04-09

Att vara ledamot i en styrelse tar tid. Det är inget man kan göra med vänsterhand det har verkligen bevisats i samband med skandalen omkring AMF. För att man skall kuna ta sitt anvsvar i enlighet med ABL måste man ha en realistisk uppfattning över tidsåtgånegn.

Ett normalt styrelseår tar för en vanlig ledamot minst minst 75 timmar, och då räknar jag in tid för 5-6 sammanträden/år, inklusive ett strategimöte. Till detta kommer sannolikt viss restid och och inläsningstid. Det gör att sammantaget skall man räkna med att det tar ca 2 arbetsveckor för att göra ett bra styrelsearbete per ledamot.I samband med Carnegie krisen läste jag att en tidigare ordförande sa att bolaget hade haft 22 sammanträden under ett år. En styrelseledamot måste kunna ställa uppp när bolaget är i kris och det måste också räknas med när man accepterar ett uppdrag.

Man kan då fundera när man läser att vissa personer både har ett VD uppdrag i ett börsbolag samt två till tre styrelseuppdrag. Kan det verkligen vara i aktieägarnas intresse att VD är borta ca 1 månad om året från sitt primära uppdrag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden