Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Vilket är det mest utmanande ansvaret för en styrelseledamot?

2009-11-19

Att vara styreleledamot är ett stort ansvar. Nättidningen boardmember.com har i en undersökning frågat ett represntativt antal styrelseledamöter vilka funderingar de har omkring sitt ansvar och vilka frågor som är mest utmanande som man har att hantera.

Svaren blev enligt följande.

 

1. Försäkra sig om att företagets strategi är väl avvägd.

2. Försäkra sig om att företagets riskaptit är väl avvägd.

3. Bli medlem i revisionskommittén

 

Företagets strategi är den viktigaste frågan för en styrelse att hantera och det håller de som svarat också med om i enkäten. Strategivalet kan vara skillnaden mellan att bli mycket lyckosam eller misslyckas. Här skall styrelsen vara företagsledningens stöd och även ge tydliga riktlinjer om vilka vägar man skall välja.

Riskfrågorna kommer på andra plats. De senaste året har riskfrågorna blivit allt mer uppmärksammade. Att hantera företagets risker och säkerställa planer för hur de kan undvikas måste vara ett löpande arbete för styrelsen. Ett svenskt revisionsföretag har tom gått så långt att man föreslagit att varje företag skall ha en riskkatalog som kontinuerligt skall uppdateras.

På tredje plats kom att var medlem av revisionskommittén. Det är förståligt att denna även kommer högt upp på listan. Det är ett stort ansvar samtidigt som man måste var väl påläst och kunnig i bokföringsfrågor. Det är ett stort ansvar man tar när man accepterar att vara medlem av revisionskommitté. Det är också därför de nya lagreglerna säger att för ett noterat bolag skall minst en person både vara oberoende och bokföringskunnig.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden