Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Krishantering

2009-11-13

Det som nu händer i Vattenfall är en klassiskt fall av kris. Media driver på utvecklingen och företaget har tappat kontrollen. VD visades igår upp springande från en reporter på TV4. Då VDn hade att ta sig ut genom en roterande dörr blev det till och med så illa att reportern till viss del kämdes i dörren eftersom hon försökte sig nå kontakt med honom. Allt framför TV-kamerorna.

Det är nu viktigt att styrelsen snabbt agerar. Frågan är inte längre bara en VD-fråga utan det är hela styrelsens ansvar att agera. Dessutom har ägaren, genom Maud Olofsson, tydligt gjort klart att hon förväntar sig att styrelsen tar sitt ansvar och återställer förtroendet för varumärket och bolaget.

Det första styrelsen bör göra är att snabbt kalla till ett exstra styrelsemöte. Enligt ABL skall man som styrelseledamot vara beredd att mötas när det så behövs. Det andra styrelsen har att besluta är hur man skall kommunicera och vilka som skall göra det. Det tredje är naturligtvis att bestämma sig om man har fortsatt förtroende för VD eller ej. Det fjärde är att tydligt kommunicera med ägaren och media vilka åtgärder man vidtager.

Jag förutsätter att Vattenfall har en krisplan klar om vad som skall göras efter allt som har hänt tidigare. Dock kan man inte veta eftersom vissa delar av kommunikationen främst i Tyskland skötts riktigt klantigt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden