Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Risker att ta över konkursbolag.

2009-11-24

Idag har den stora nyheten varit att Königsegg dragit sig ur affären med GM om att köpa Saab. En av anledningarna skall ha varit att affären kraftigt dragit ut på tiden och att det inte längre finns förutsättningar att realisera den affärsplan man arbetat fram.

Att köpa ett konkursbo eller ta över företag som blivit rekonstruerade är en stor utmaning. Tiden fram till konkursutbrottet tär alltid hårt på organisationen och många kunder har troligen varit missnöjda med vad som levererats, antingen i kvalitet eller i attiyd från företaget.och dess merarbetare.

Allt detta gör att en köpare måste kalkylera med att det både tar längre tid och mer kapital för att få igång företaget igen. När styrelsen har att ta beslut om förvärv måste man alltid göra en realistisk bedömning av hur lång tid det tar att återkomma i normal omsättning och lönsamhet.

För att nå målet krävs det ofta mer kapital initialt än det man beräknat.

Styrelsen har att göra en realistisk bedömning men samtidigt vara medveten om riskerna.Gör en tydlig riskanalys inför förvärvet men låt det inte ta för lång tid för då går företaget troligen inte att reparera.

Vi får se nu vad som händer med SAAB?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden