Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Due diligence

2009-05-19

Det pratas om att det kommer bli många bolag till salu då alla fyrtiotalister kommer att gå i pension.Vem skall köpa dem och vilka skall ha råd i dagens kris att betala de summor som säkert fyrtiotallisterna tycker att deras bolag är värda.

För de som ändock fúnderar på att köpa ett bolag har jag skapat en lista över frågor man bör ställa sig inför ett köp. På finansspråk heter det att göra en due-diligence. Man helt enkelt granskar företaget utan och innan så att man inte drabbas av några överraskningar när bolaget väl är betalt och man tagit över ansvaret för boalget.

Läs på "Dokument att ladda ner" dokumentet granskning vid due-dilgance så för du ett bra känsla över vilka frågor man bör ställa sig inför ett förvärv. De flesta använder sig dock ofta av en revisor eller annan finasnsiell rådgivare när man skall göra en affär men är det dock ett litet bolag kanske man inte har råd. Då kan listan vara bra att ha som checklista.

För inte så länge sedan hörde jag om en restaurang som till viss del blivit såld men de nya delägarna hade glömt att kolla upp att säljaren hade kvar sitt alkohol tillstånd. Restaurangen gick istället i konkurs och de nya delägarna blev av med sina pengar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden