Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

100.000 bolag med aktiva styrelser

2009-06-02

Det fanns vid utgången av 2008, 340186 aktiebolag i Sverige. Ökningen av antalet bolag har varit ca 5% per år.

Det gör att det finns minst 340.000 ordinarie ledamöter, eftersom kravet är att varje styrelse minst skall ha en ordinarie ledamot och en supplenat.

Troligen är antalet personer som är registrerade att vara medlem av en styrelse eller vara suppleant minst 850.000 personer. Att driva aktiebolag i Sverige kan nästan jämföras med en folkrörelse eftersom ändock företagandet är högt. Totalt blir det att ca 10% av befolkningen sitter i en aktiebolagsstyrelse.

Enligt undersökningar har ca 100.000 av alla bolag en mer eller mindra aktiv styrelse.

Genom att göra styrelseabetet än mer konsekvent och målinriktat skulle dessa företag som har en aktiv styrelse kunna vara skillnaden mellan om Sverige får en fortsatt hög arbetslöshet eller blir ett mycket framgångsrikt land.

Hur får man då igång ett mer aktivt styrelsearbete. Jag tror själv att genom att anlita en extern styrelseledamot till bolagets styrelse kan man få fart på styrelsearbetet. Den externa personen kommer med automatik ställa nya krav och bara det kräver tid till eftertanke och planering. Den externa styrelseledamoten kommer att ge en kick-start till att en förändringsprocess startar och bolaget kommer att bli mer målinriktat vilket kan ge kraft till ökad tillväxt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden