Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Fler kvinnor i styrelser.

2009-04-20

Kvinnorepresentationen i börsbolagsstyrelser ökar något rapporter SIS ägarservice enligt Dagens Industri. Detta är dock en synvilla då det faktiska resultatet är att 44 kvinnor har tillkommit men 42 kvinnor har samtidigt lämnat styrelserna. Skälet till den synliga ökningen på 0.9 % är att vissa bolag försvunnit från börslistorna och de hade i princip endast manliga ledamöter.

Det är märkligt att de som sitter i valberedningar ännu inte kommit till insikten att det är lönsamt för företagen att ha en balans mellan könen i styrelsen samt att mångfald är en fördel och inte en nackdel som vissa tycks tro med tanke på ett fortsatt dåligt resultat att förändra styrelserummen.

I grundprincip är jag negativ till könskvotering men ibland kan man fundera på hur man skall gå vidare med frågan om kvinnorepresentation i styrelser när det visar sig att trots den intensiva debatt som råder i frågan ändock inget händer. Låt oss dock ge regeringens program "Styrelsekraft" tid att verka och se om detta program kommer att ge någon effekt. Om detta inte heller lyckas, trots att ca 200 kvinnor skall utbildas i styrelsekunskap och få en mentor, kan man verkligen fundera på om det inte är dags för någon form av kvotering.  

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden