Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Nyemission

2009-10-11

Det var ett tag sedan jag skrev men det har varit några hektiska veckor. Det mest glädjande är att ett av de bolag där jag är styrelseordförande har lyckas genomföra en nyemission. Bolaget har under något år utvecklats positivt men som det alltid är med nya projekt tar det längre tid och kostar mer än vad man planerar från början. En vanlig tumregel är det kostar tre gånger så mycket som man planerar och tar dubbelt så lång tid att genomföra.

En av de svåraste frågorna att ta ställning till som styrelse är att bestämma nyemissions kursen och till vilken utspädning. De gamla ägarna vill ta in så mycket pengar som möjligt till så liten utspädning som möjligt. De nya ägarna vill få en tillräckligt stor andel av bolaget annars tycker de inte att det är attraktivt att vara med i emissionen.

Det är många börsbolag som på senare tid tagit in nya pengar, en av de större nyemissionerna som genomförts är Swedbank. För börsbolag finns det en grundvärdering i form av börskursen, frågan för börsbolagets styrelse blir då till vilken rabatt de nya aktierna skall säljas Den nyemssion jag varit med och genomfört är för ett mindre bolag, oneterat, och då finns det ingen tydlig värdering utan här måste gamla ägare och nya investerare hitta en lämplig beräkningsmodell så att alla blir nöjda. Detta är en utmaning för styrelsen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden