Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Forskning visar - mer lönsamt med kvinnor i styrelsen.

2009-05-25

Kvinnor i ledningen lönsamt

"Ett företag som leds av en kvinna är i genomsnitt tio procent mer lönsamt än ett företag som leds av en man. Men det krävs mer forskning för att ta reda på varför det är så. Det skriver tre finska forskare som i en studie har undersökt alla stora och medelstora företag i Finland."

"Den genomsnittliga lönsamheten för företag som har åtminstone hälften kvinnliga styrelsemedlemmar är 14,7 procent. Skillnaden (3,1 procentenheter) jämfört med andra företags 11,5 procent är statistiskt mycket signifikant. Således, när direkta tillgångar jämförs, är företag ledda av kvinnor 2-3 procentenheter – från något över 10 till drygt 20 procent – mer lönsamma än företag ledda av män."

av Annu Kotiranta, Anne Kovalainen och Petri Rouvinen

Läs hela artikeln

http://www.nikk.uio.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=501

Artikeln som de finska forskarna publicerade kom ut i början av 2008. Vad har hänt sedan dess? Inte mycket - utan vi står och stampar på samma fläck.

Ibland undrar man hur ägarna till företag funderar som accepterar att år efter år välja styrelser utan några kvinnor eller kanske bara en och då nästan som gisslan för könet.

Jag är i princip emot kvotering eftersom jag i grunden tror på det sunda förnuftet att ägarna vill ha så bra avkastning på sitt kapital som möjligt och därför väljer den mest kompetenta styrelsen för att göra företaget så lönsamnt som möjligt. Man börjar dock fundera om detta verkligen stämmer eller om det mer handlar om att det är nästan omöjligt att bryta de gamla nätverken.

För att komma till rätta med problemen måste man börja med valberedningen. En fråga att ställa på varje boalgsstämma är hur valberedningen ser på hur man skall hantera frågan om fler kvinnor i bolagets styrelse inför nästa års bolagsstämma.

Genom att redan provocera omkring denna fråga på bolagsstämman får man åtminstone en debatt. Det blir då svårt att vid nästkommande bolagsstämma att säga att man inte funderat på frågan.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden