Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Styrelsekurs

2009-04-22

Idag skall jag åka till Göteborg för att ha en styrelskurs för sju stycken kvinnor som vill förkovra sig i styrelsearbete. När man läser uttalanden från ledamöter att det saknas kvinnor för att ingå i styrelser har jag svårt att förstå dessa argument. Jag har under de senaste två åren haft ett antal kurser i samarbete med styrelsekvinnor.com och där fått möta många duktiga kvinnor som väl platsar i en bolagsstyrelse.

De kvinnor som deltagit har varit både välutbildade samt haft bra chefserfarenhet men inte en VD position. Där faller ofta de flesta från att bli nominerade eftersom ofta ingår i en kravprofil när man söker en ledamot att de även själva skall ha VD erfarenhet. Jag tror att det är fel att begränsa styrelseledamöter till att bara var personer med VD erfarenhet. Min erfarenhet visar att det både i styrelser likväl som i ledningsgrupper behövs en blandning av personer med olika erfarenhet och kompetens och personlighetsprofil. Skulle alla bara med erfarenhet av VD positioner platsa i en styrelse - och dessutom med erfarenhet av ett börsbolag skulle antalet personer bli mycket begränsat.

De kvinnor jag har mött platsar väl i en styrelse då de har en kompetens och en personlighet som behövs i styrelsearbete. Det finns ingen ursäkt längre att diskriminera hälften av av befolkningen. Dessutom vet vi att det är lönsamnt för företag att ha en mångfald av ledamöter i styrelsen.

Vad väntar nomineringskommittéerna på ?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden