Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Företag i skamvrån - utan kvinnor i styrelsen.

2009-04-21

Det finns fortfarande många företag som inte har några kvinnor i styrelsen. Enligt kallelser till kommande årsstämmor är det totalt 47 bolag som fortfarande inte kommer att ha någon kvinna i sin styrelse.Typen av bolag som medvetet avstår från kvinnor i sina styrelser är en blanding av bolag och kan inte skylla på att det t ex skulle vara tekniktunga eller att det endast finns män som har kompetens inom bolagets område. 

Ta t ex Skanska där många kvinnor är köpare av bostäder eller inköpare av offentliga byggnader. Hur skall Skanska kunna hålla en hög profil och trovärdigt kunna argumentera för att de förstår sin marknad när 50% av marknaden inte finns representard i styrelsen. Ett annat bolag där bara män finns är Netonnet, ett konsument orienterat bolag på nätet som säljer elektronik prylar. I Stockholm är över 60 % av alla hushåll singelhushåll och statistiskt borde det var 50-50 manligt och kvinnligt. Det gör att detta bolag avstår från att förstå en så stor marknad som finns bara i Stockholmsområdet.

All forskning visar att det är lönsamt att att ha en jämn fördelning av könen i en styrelse och också ha en mångfald av personer som representerar bolagets marknad.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden