Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Stimulera istället för kvotering.

2010-02-01

Diskussionen om att antalet kvinnor i styrelerna är för låg fortsätter. Senast var diskussionen igår kväll när det var partiledardebatt i TV.

Den röd/gröna sidan kräver lagstiftning och alliansen säger i princip nej. Moderaterna vacklar nu lite men det är tydligt att partiledningen inte har stöd för någon annan linje i partiet.

Ägarna måste ha rätten att själva få utse vilka som skall företräda dem och deras ägande.

Vill politikerna försöka påverka utvecklingen för man lov att vända på frågan. Ge istället en stimulans till de företag där antalet kvinnor minst är 40 % av styrelsen. Stimulansen skulle kunna vara genom ett avdrag på den totala lönesumman för företaget t ex 0.02 %. Detta ger en omvänd arbetsgivarintäkt och man premierar de bolag som har kvinnor i styrelsen.

Detta ger ägarna ett incitament att öka antalet kvinnor och man undviker en lagstiftning där äganderätten begränsas. Ägarnas rätt att själva utse sin egen styrelse bibehålls.

Antal kommentarer: 1

2010-05-17 13:09:53 - Agnetha Olsen, agnetha.olsen@telia.com

Dåligt med debatter när det gäller så viktiga ämnen.
Kvotering är inget nytt, krast kan man konstatera att männen har kvoterats in i olika styrelser utan att någon har protesterat, är det en självkarhet?

Det borde vara organisationens bästa kompetens till uppdragets art som skall vara de kriterier som skall gälla.
När dessa kriterier sätts ur spel bör Ägarna fokusera mer på de kriterier som skall gälla för att få fram lämpliga kandidater. Här krävs det att ledningen vågar fatta beslut. Information och utbildning tror jag är en mera framgångsrik faktor, utbildning olika perspektiv på ledarskap:S. Dagens ledarstruktur är inte morgondagens behov.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden