Blogg om styrelsearbete

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar

MediaCreeper

Styrelsens viktigaste arbetsuppgifter

2009-04-28

Företagets styrelse har ibland en förmåga att ibland inte ägna sig åt rätt frågor utan man blir lätt för operativ alternativt att man ger VD för mycket utrymme till att lämna information istället få den i förväg utskickad. Detta gäller ofta i mindre företag där Vdn tror att styrelsen är ett rapoortforum istället för att se dem som en strategisk resurs. Det är därfär viktigt att alltid utvärdera styrelsemötet och fundera över om man verkligen ägnade tiden till de viktigaste frågorna.

Vilka är då de viktigaste frågorna för för en styrelse att hantera.

1.Strategifrågor - skall vi köpa någon verksamhet eller sälja någon del av den befintliga verksamheten för att kunna koncentrera oss på det vi är bäst på. Det är inte allt för ovanligt att man ägnar sig åt någon produkt eller tjänst som inte tillhör kärnverksamheten men den finns där och har alltid funnits i bolaget. Jag har varit med om det flera gånger.

2. Riskfrågor - vilka risker har vi i bolaget och kan vi vidtaga åtgärder för att minska dem. Det kan var likviditeten, kundernas betalningsförmåga, det administrativa systemet, rutiner för bevakning av kundfordringar, kommande garantikostnader, valutafrågor mm. Se alltid till att ha en uppdaterad riskplan för företaget.

3. Rekrytering av nyckelperoner - vad har vi för plan för om VD säger upp sig eller om någon annan nyckelperson lämnar företaget. Finns någon upparbetad relation med någon headhunter som snabbt kan starta en process. Finns någon identifierad intern kandidat som kan ta över.

Ovan angivna frågor skall en proffesionell styrelse ha kontroll på så att inte tempo eller fokus i företaget tappas när omvärlden förändras.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden